dinsdag 1 maart 2011

Olympische ambitie, inspiratie en een onrustige nacht


Nog namalend over een bijzondere linkedIn bijeenkomst van het Olympisch plan 2028 resulteert dit in een onrustige nacht. Maar tegelijkertijd geeft dit juist veel drive en inspiratie. Zo vreemd kan het zijn met sport. We kennen allemaal wel dat gevoel dat we geen zin hebben om te gaan sporten en stiekem liever op de bank blijven hangen. Maar als je eenmaal geweest bent voel je je fantastisch en is geen berg meer te hoog. Dat is was sport met ons doet, het motiveert, inspireert en zet aan tot actie. Stel je eens voor wat dit voor onze samenleving zou kunnen beteken?


Gelukkig wordt sport ook steeds bereikbaarder voor alle doelgroepen en zijn er initiatieven zoals het jeugdsportfonds en de U-pas. De discussie rondom de maatschappelijke effecten van sport leeft steeds meer op door de Olympische ambitie maar bij mij blijft nog altijd de vraag wat kan IK hier als persoon, of WIJ als vereniging voor betekenen?


'Natuurlijk' zijn we maatschappelijk actief, creƫren aanbod voor alle doelgroepen op alle mogelijke tijden en zoeken de verbinding met het bedrijfsleven. Kortom een sterke vereniging midden in de maatschappij. Maar is dit voldoende? Bereiken we hiermee wel de Non-believers zoals dit gisteravond zo mooi werd gezegd? Of moet het Olympisch vuur binnen de vereniging nog aangestoken worden? En hebben we het niet al te druk om de vereniging draaiende te houden?


Altijd wanneer ik op bijeenkomsten kom waar sportminded mensen samenkomen, valt me de enorme energie op. Eindeloos kunnen we met elkaar praten over sport, filosoferen over de toekomst en mooi herinneringen (van prestaties) terughalen. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik in deze branche mag werken en zet me met veel plezier in voor de toekomst van de sport.
Maar terug naar de vereniging, de bouwsteen van de Nederlandse sportstructuur. Met 2,1 miljoen vrijwilligers maken of breken we de sport. Laten we er nu voor zorgen dat we de sport maken, het Olympisch vuur verspreiden (ook onder non-believers) en de positieve effecten van sport zijn inwerking doen op de Nederlandse samenleving.


Tijdens de volgende VM-sessie van de Atletiekunie gaan we ons richten op de toekomst van de atletiekvereniging, hoe denken we dat deze eruit zal zien en zijn we klaar voor onze toekomst? Welk effect gaat de nieuwe generatie op het bestaan van de vereniging hebben en wat kunnen of willen we met het Olympisch plan. Kortom genoeg om over te brainstormen en mijns inziens heel belangrijk; met elkaar in gesprek te gaan!


Alle indrukken van gisteravond zijn nog niet helemaal geland maar geeft veel stof om mee aan de slag te gaan. Hierbij wil ik de organisatie dan ook nogmaals danken voor dit initiatief en kijk met veel plezier uit naar een volgende ontmoeting met deze bijzondere linkedIn groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten